Sommermenyen er lett, fresh og smakfull

jostein-fokus_DSC2814-kopi

Tromsø-gutten Jostein Tveit har komponert sin første sommermeny til Du Verden-restaurantene. Inspirasjon er hentet fra de fineste sommerdagene.  – Lett og fresh mat som gjerne kan nytes ute en fin sommerdag. 

Ved santkhans skiftet Du Verden i Svolvær og Tromsø over til årets  sommermeny. Det er den første menyen kjøkkensjef Josten Tveit  setter sin signatur på. Den opprinnelige Tromsø-gutten, som har gjort lofoting av seg, tok fatt på oppgaven som kjøkkensjef på Du Verden i Svolvær i mai måned. Han har festet et solid grep om kjøkkenet. 

– Jostein er utrolig dyktig, og har autoritet på en respektfull måte, uttrykker de som jobber rundt Tveit til daglig 

Sommermenyen på Du Verden-restaurantene i Tromsø og Svolvær inneholder både nyheter, gamle klassikere og tradisjonsretter med nye vrier.

Den desserten ble sykt god, om jeg har lov å si det selv.

Kjøkkensjef Jostein Tveit

 – Tørrfiskretten er en virkelig klassiker på Du Verden. Jeg var veldig spent på hvordan den nye varianten ville bli mottatt, ikke hos Lasse og Kristine som eiere og drivere – de tok imot forandringen med åpne armer – men hos gjestene, sier Jostein.

– Responsen har vært overveldende. Det hadde jeg aldri trodd. Det er noe med å forandre noe som så mange har fått et forhold til over tid.

Sennepssausen og runde poteter er byttet ut. Inn er kommet sitronsjy, stekt chorizo og fløtegratinerte poteter, akkompagnert av friske grønsaker og bakt paprika. Tørrfisken leveres av tradisjonsrike og sagnomsuste L Bergs sønner rett på andre siden av havna i Svolvær.

– Lett, «fresht» og lokalt går igjen som en rød trå i menyen, foruten at smakene skal være balansert, sier kjøkkensjefen.

I tillegg til tørrfiskretten i ny drakt, trekker han fram salat med varmrøkt laks og desserten jordbær- og rabarbrasuppe som «kjøkkensjefens anbefalinger».

– Den røkte laksen er full av smak, som balanseres opp mot fetaost og beter. Denne salaten inneholder alt: Det syrlige, det søte og det salte. Samlet, men samtidig separat. Noe helt annet enn en cæsarsalat hvor alt blandes, forklarer Tveit.

Sommerens definitive «bare må smake-rett», er desserten jordbær- og rabarbrasuppe – med rosmarin(!)is.

– Jeg har lyst å prøve ut nye ting, tenke utradisjonelt. Ikke over til det crazye, men for å skape nye smaksinntrykk og forrykke noen innbarkede oppfatninger. Rosmarin er et krydder de fleste forbinder med tunge kjøttretter. Her bruker vi det som ingrediens i en iskrem som serveres til jordbær- og rabarbrasuppe. Isen produseres på Arktis i Svolvær med utgangspunkt i egen oppskrift, forteller Jostein.

– Den desserten ble sykt god, om jeg har lov å si det selv, sier han på klingende og bastant Tromsø-dialekt.

Her følger kjøkkensjefens anbefalinger fra sommermenyen på Du Verden for barnefamilier, venninnegjengen og det forelskede paret som er ute for å nyte dagen/kvelden og hverandre: 

Kjøkkensjefens anbefalinger fra sommermenyen for barnefamilien, venninnegjengen og det forelskede paret: 

Det forelskede paret:

Starter: Øldampede blåskjell

Hovedrett henne: Hummerpasta

Hovedrett han: Braisert lammeskank

Dessert: Jordbær- og rabarbrasuppe med rosmariniskremen 

Venninnegjengen:

Venninnene går ofte for riesling eller «bobler» når de møtes på Du Verden.

Da passer det fint å starte med skalldyrsplatå på deling

Kremet pasta med modnet spekeskinke og blåmuggost

Eller

Salat med varmrøkt laks

Dessert: Tindvedparfait 

Barnefamilien:

Mor og far starter med klassikeren hval- og tørrfiskfjøl på deling.
Nytes gjerne med en Lofotpils eller hvitvin om bilen er parkert.

Hovedrett til mor: Torsk med urtecrust
Hovedrett til far: Tørrfisk fra L. Bergs Sønner

Barna velger fra ordinær meny og får halve porsjoner.
Fish and chips
Du Verden Burger (gjerne den nye, friske fiskeburgeren)

Kjøkkensjefen nyter gjerne en rød Valpolicella til fiskerettene.

Dessert: Rund av med jordbær- og rabarbrasuppen med rosmariniskremen.

Tyske trocken dessertvin (søt) står godt til. 

Vel bekomme!

PS!
After work og Dagens middag er satt på pause så lenge sommermenyen gjelder – til og med 29. august. 

HURRA for 17. mai på Du Verden