Lett, fresht og smakfullt på sommermenyen

nett_DSC2802-kopi

Jostein Tveit har hentet inspirasjon fra de fineste sommerdagene når han har komponert sin første sommermeny til Du Verden-restaurantene. – Lett og fresh mat som gjerne kan nytes ute en fin sommerdag.

Jostein Tveit tok fatt på oppgaven som kjøkkensjef på Du Verden i Svolvær i mai måned. Da Katrine Olsen og Jonas Jørgensen ble presentert som ny restaurantsjef og hovmester, trakk de fram grepet kjøkkensjefen har festet om kjøkkenet.

– Jostein er utrolig dyktig, og har autoritet på en respektfull måte, sa de.

Ved sankthans skiftet Du Verden i Svolvær og Tromsø over til året sommermeny. Det er den første menyen kjøkkensjef Tveit setter sin signatur på. Sommermenyen inneholder både nyheter, gamle klassikere og tradisjonsretter med nye vrier. 

Den desserten ble sykt god, om jeg har lov å si det selv.

Kjøkkensjef Jostein Tveit

– Tørrfiskretten er en virkelig klassiker på Du Verden. Jeg var veldig spent på hvordan den nye varianten ville bli mottatt, ikke hos Lasse og Kristine som eiere og drivere – de tok imot forandringen med åpne armer – men hos gjestene, sier Jostein.

– Responsen har vært overveldende. Det hadde jeg aldri trodd. Det er noe med å forandre noe som så mange har fått et forhold til over tid.

Sennepssausen og runde poteter er byttet ut. Inn er kommet sitronsjy, stekt chorizo og fløtegratinerte poteter, akkompagnert av friske grønsaker og bakt paprika. Tørrfisken leveres av tradisjonsrike og sagnomsuste L Bergs sønner rett på andre siden av havna i Svolvær.

– Lett, «fresht» og lokalt går igjen som en rød trå i menyen, foruten at smakene skal være balansert, sier kjøkkensjefen.

Restaurantsjef Katrine Olsen og hennes team serverer mange tørrfiskretter i løpet av en dag. 

I tillegg til tørrfiskretten i ny drakt, trekker han fram salat med varmrøkt laks og desserten jordbær- og rabarbrasuppe som «kjøkkensjefens anbefalinger».

– Den røkte laksen er full av smak, som balanseres opp mot fetaost og beter. Denne salaten inneholder alt: Det syrlige, det søte og det salte. Samlet, men samtidig separat. Noe helt annet enn en cæsarsalat hvor alt blandes, forklarer Tveit.

Sommerens definitive «bare må smake-rett», er desserten jordbær- og rabarbrasuppe – med rosmarin(!)is.

– Jeg har lyst å prøve ut nye ting, tenke utradisjonelt. Ikke over til det crazye, men for å skape nye smaksinntrykk og forrykke noen innbarkede oppfatninger. Rosmarin er et krydder de fleste forbinder med tunge kjøttretter. Her bruker vi det som ingrediens i en iskrem som serveres til jordbær- og rabarbrasuppe. Isen produseres på Arktis i Svolvær med utgangspunkt i egen oppskrift, forteller Jostein.

– Den desserten ble sykt god, om jeg har lov å si det selv, sier han på klingende og bastant Tromsø-dialekt.

Her følger kjøkkensjefens anbefalinger fra sommermenyen på Du Verden for barnefamilier, venninnegjengen og det forelskede paret som er ute for å nyte dagen/kvelden og hverandre: 

Kjøkkensjefens anbefalinger fra sommermenyen for barnefamilien, venninnegjengen og det forelskede paret:

Det forelskede paret: 

På Du Verden i Svolvær serveres sushi; en perfekt starter for to.

Alternativt øldampede blåskjell

Hovedrett henne: Hummerpasta

Hovedrett han: Braisert lammeskank

Dessert: Jordbær- og rabarbrasuppe med rosmariniskremen 

Venninnegjengen: 

Venninnene går ofte for riesling eller «bobler» når de møtes på Du Verden.

Da passer det fint å starte med skalldyrsplatå på deling

Kremet pasta med modnet spekeskinke og blåmuggost

Eller

Salat med varmrøkt laks

Dessert: Tindvedparfait 

Barnefamilien:

Mor og far starter med klassikeren hval- og tørrfiskfjøl på deling.
Nytes gjerne med en Lofotpils eller hvitvin om bilen er parkert.

Hovedrett til mor: Torsk med urtecrust
Hovedrett til far: Tørrfisk fra L. Bergs Sønner

Barna velger fra ordinær meny og får halve porsjoner.
Fish and chips
Du Verden Burger (gjerne den nye, friske fiskeburgeren)

Kjøkkensjefen nyter gjerne en rød Valpolicella til fiskerettene.

Dessert: Rund av med jordbær- og rabarbrasuppen med rosmariniskremen.

Tyske trocken dessertvin (søt) står godt til. 

Vel bekomme!

PS!
After work og Dagens middag er satt på pause så lenge sommermenyen gjelder – til og med 29. august. 

Kjøkkensjef Jostein Tveit har justert på en gammel klassiker: Tørrfisk-retten på Du Verden.

Styrker Du Verden-teamet i Svolvær